Top baner

Ponuda

Markets & Mayans

Markets & Mayans

Markets & Mayans
Mexico, Guatemala


Uživajte u lepotama čuvene meksičke plaže u Cancúnu pre nego što nastavite putovanje do čuvenih drevnih majanskih Chichén Itzá i Palenque

Spoj drevnih običaja i moderne religije moći ćete na intrigantan način doživeti u San Cristobal de las Casas, a tu su i životopisni prizori u kojima možete uživati na Chichi tržnicama pre nastavka putovanja do AntigueNAZIV TURE: Markets&Mayans
CODE: ZYG
TIP PUTOVANJA: Adventure tours
TRAJANJE: 13 dana (12 noćenja)
RUTA: Cancún - Mérida - Palenque - San Cristóbal - Panajachel - Antigua

LAST SPACE CENA: 647€

ITINERER:

1. dan Cancún (Mexico)    
2. dan Mérida
3. dan Mérida
4. dan Palenque   
5. dan Palenque  
6. dan San Cristóbal
7. dan San Cristóbal
8. dan San Cristóbal
9. dan Panajachel (Guatemala)
10. dan Panajachel
11. dan Panajachel
12. dan Antigua
13. dan Antigua

CENA UKLJUČUJE:

Smeštaj: 12 noćenja u hotelima/motelima/hostelima
Izleti: Chichén Itzá, San Cristóbal, Palenque
Transport: javni prevoz, taksi, pešačenje
Osoblje: Tucan Travel pratilac, lokalni vodiči na engleskom jeziku za vreme izleta
Grupa: maksimalno 16 putnika (prosek grupe je 8-12 putnika)

CENA NE UKLJUČUJE:

Internacionalne letove i takse
Takse na domaće letove (ukoliko su primenjive)
Transfere od/do aerodroma
Dodatni smeštaj pre i nakon ture
Aerodromske takse za domaće letove
Troškove izdavanja viza
Dodatno putno osiguranje
Individualne troškove

TERMINI PUTOVANJA PO LAST SPACE PONUDI:

Sun 18 May 2014 -Fri 30 May 2014
Sun 08 Jun 2014 - Fri 20 Jun 2014
Sun 29 Jun 2014 - Fri 11 Jul 2014
Sun 20 Jul 2014 - Fri 01 Aug 2014
   
LINK: http://www.tucantravel.com/tour/overview/markets-and-mayans/zyg


Itinerer putovanja:

Dan 1  - Dolazak u Cancún
Prvi dan zamišljen je jednostavno kao dan sastajanja i nema organizovanih aktivnosti. Ukoliko se želite opustiti od leta i samostalno istražiti grad, predlažemo Vam rezervaciju dodatnog smeštaja koji dan pre početka ture.

Do 1970. godine ostrvo Cancún je imalo samo 3 stanovnika, čuvare plantaža kokosa, 117 ljudi koji su živeli u blizini Puerto Juarez-a, ribarsko selo i vojnu bazu. Na ostrvu su se nalazile neke od najljepših karipskih plaža, a s pojavom masovnog turizma, postaje idealna lokacija. Radi nesklonosti ulaganja investitora u nepoznato područje, meksička Vlada je bila primorana finansirati izgradnju prvih 9 hotela.
Danas Cancún godišnje broji više od dva miliona posetilaca koji dolaze da uživaju na predivnim plažama i kristalnom tirkiznom moru.
Ako ustanovite da je  Cancún ipak malo preaktivan za Vaš ukus, možete uskočiti na trajekt i uputiti se prema malo više opuštajućem Isla Mujeres gde se možete prepustiti ronjenju i istraživanju morskih dubina.


Dan 2 do 3 – Mérida
Predstojeći užurbani dani sadrže jako puno iznenađenja za sve ljubitelje arheologije. Prvo krećemo do Chichén Itzá, lokalitetu koji je nedavno proglašen jednim od 7 Svetskih čuda.
Sagrađen između 7. i 10. veka,  lokalitet Chichén Itzá je bio hodočasnički centar Maja više od 1000 godina.
Osim klasičnih znamenitosti, tokom razgledanja Vaš lokalni vodič će Vam pokazati i mesto igrališta gde su kapiteni pobedničkih ekipa bili poniženi (nisu baš bili motivisani da daju najbolje od sebe!) i sveta mesta gde su otkriveni ostaci prinošenih ljudskih žrtava.
Najpoznatija atrakcija je Kukulcan piramida, posvećena bogu Kukulcan, koja je izrađena s takvom preciznošću da se za vreme ravnodnevnice senka zmije spušta niz stepenice.
Ostavljamo  Chichén Itzá i nastavljamo prema Mérida, glavnom gradu provincije Yucatan.
„Beli grad“ Mérida je jako zanimljiv spoj kolonijalnih zgrada, crkvi i trgova. Tržnice su preplavljene predivnim tkaninama, mrežama za ležanje... Idealno su mesto za kupovinu ručnih radova i suvenira.
 Kada padne noć, grad oživi sa svojim koncertima i predstavama.
Ponuda fakultativnih izleta ovde je izuzetno velika – od sveobuhvatne hop on/hop off autobuske ture za vreme koje možete istražiti grad, do vožnje fijakerom po kamenim ulicama El Centro i Pasaje Montejo.
Ukoliko imate želju posetiti okolin Méride, predlažemo posetu malom ribarskom mestu Celestún, poznatom po velikoj populaciji flamingosa.
Takođe možete zaplivati u lokalnim „cenotama“ koje su povezane spektakularnim krečnjačkim pećinama i dubokim podzemnim rekama, nekad svetim drevnim Majama, koje se protežu celim poluostrvom Yucatan.
Uključeni izleti:  Chichén Itzá


Dan 4 do 5 – Palenque
Naše sledeće odredište je grad i ruševine Palenque, poznate po pronađenim grobnicama ispunjenim pravim bogatstvom, a u čast poznatog Lorda Pakal i Crvene Kraljice. Ovo arheološko nalazište se sastoji od više od 200 objekata koji uključuju hramove, grobnice i piramide okružene sparnom džunglom.
Najvažnije građevine koje datiraju još iz perioda 400-700 godine su Hram Zapisa, neuobičajena palata trapezoidnog plana, Hram Krsta, Hram Sunca...       
Ukrašene raskošnim reljefima, skulpturama i zapisima, Palenque su neupitno jedno od najvažnijih majanskih arheoloških nalazišta.
Putevi kroz džunglu vode nas do raznih hramova i veličanstvenih vodopada.
Lokalni vodič će Vam verovatno ponuditi dodatnu mogućnost šetnje kroz šumu tokom koje ćete moći videti neistražene ruševine obavijene džunglom.
Ostale atrakcije u blizini Palenque uključuju fantastični Agua Azul prirodni rezervat s više od 200 malih vodopada i neverovatni Misol-Ha vodopad visine 30m (ovaj fakultativni poludnevni izlet uključuje posetu jednom i drugom vodopadu)
Uključeni izleti: Palenque ruševine


Dan 6 do 8 - San Cristóbal
Penjući se u planinsku regiju Chiapas, dolazimo do predivnog kolonijalnog grada San Cristóbal de las Casas koji je smešten u sredini visoravni. Ovde ćete videti meksički najbogatiji primer autohtone kulture – okružen je s 21 autohtonim selom koja imaju različite jezike, odeću i običaje.
Popločene kuće dominiraju gradom, zadržavajući divan provincijski šarm, a grad obiluje mnoštvom zanimljivih muzeja kao što su: Muzej jantara, Muzej kafe, Muzej majanske medicine i „Na Bolom“ kulturni centar.

Sledeći dan odlazimo na izlet u obližnja sela gde možete kupiti predivne lokalne rukotvorine i steći istinski utisak kako moderni potomci drevnih Maya žive danas.
Izlet će Vam predočiti uvid u njihova pre-kolumbijska uverenja i u svakodnevno društvo jedne od najizolovanijih meksičkih regija.
Takođe postoji opcija posete zadivljujućem Sumidero kanjonu na izletu gliserom (u pratnji vodiča) na deonici reke Grijalva do hidro-električne brane, dugačkoj 30 kilometara.
Imaćete puno mogućnosti za fotografisanje biljnog i životinjskog sveta - ptica, krokodila i iguana.   
Litice koje se uzdižu iznad reke dostižu do 100m, a to će svakako doprineti dramatičnoj pozadini na Vašim slikama.


Dan 9 do 11 – Panajachel
Napuštajući Meksiko prelazimo granicu i ulazimo u Gvatemalu u Ciudad Cuauhtèmoc.
Sigurni smo da ćete steći utisak da su Gvatemalci najtopliji i najšareniji narod na celom svijetu.
Prolazeći kroz visoravni Gvatemale nastavljamo prema Pan American autoputu odakle ćemo se spustiti do Panajachel-a na obalama jezera  Atitlán. Za to vreme uživaćete u jednostavno zapanjujućem krajoliku, pogledu na jezero sa tri vulkana – San Pedro,  Atitlán i Toliman, a svaki je viši od 3000m.
Opuštajući „jezerski grad“,  Panajachel, lokalno stanovništvo naziva „Gringotenango“ zbog svoje popularnosti među strancima i hippie uticaja u prošlosti.
Jedno od najljepših jezera na svetu, jezero  Atitlán se smestilo na iznad 1.500 m nadmorske visine.
Ovde možete uživati u opcionom izletu brodom koji će Vas odvesti u neka od mnogobrojnih okolnih sela ili jednostavno možete zaplivati u jezeru.
Panajachel takođe nudi uživanje u mnogobrojnim restoranima i zanimljivim barovima koji su poređani u glavnoj ulici. Popijte piće uz jezero i opustite se uz zalazak sunca, prepustite se zvukovima muzike iz 1960-ih, a možete uživati čak i u azijskoj hrani.


Dan 12  - Antigua
UNESCO-va Svetska Kulturna Baština – Antigua je jedan od najočaravajućih gradova Centralne Amerike.
Da biste u potpunosti imali priliku da istražite grad i uživate u njemu, predlažemo Vam rezervaciju smeštaja nakon završetka ture.
Autohtone lokalce koji prodaju rukotvorine i suvenire, u njihovim šarenim nošnjama možete videti prolazeći kamenim ulicama i trgovima grada.
Kao kulturni centar Gvatemale, Antigua je idealno mesto za doživljaj tradicionalne muzike, arhitekture i umetnosti zemlje.
Bogata crkvama, samostanima, parkovima, trgovima, kafićima, restoranima , barovima, šarenim ulicama i uličnim sajmovima, okružena vulkanima koji izazivaju izuzetno strahopoštovanje, Antigua je definitivno mesto koje nikada nećete izbrisati iz sećanja.


Dan 13 – Antigua (završetak programa)
Vaša avantura se danas privodi kraju. Ukoliko imate kasni let, možete produžiti svoj boravak u hotelu i nastaviti s dnevnim istraživanjem znamenitosti.

Dnevni itinerer

Dan

Mesto/Grad

Država

Obroci

Mogućnost jednokrevetne sobe

Dan 1

Cancún

Mexico

 

Dan 2

Mérida

 

 

Dan 3

Mérida

 

 

Dan 4

Palenque

 

 

Dan 5

Palenque

 

 

Dan 6

San Cristóbal

 

 

Dan 7

San Cristóbal

 

 

Dan 8

San Cristóbal

 

 

Dan 9

Panajachel

Guatemala

 

Dan 10

Panajachel

 

 

Dan 11

Panajachel

 

 

Dan 12

Antigua

 

 

Dan 13

Antigua

 

 

 

(B - Doručak, L - Ručak, D - Večera /obroci uključeni u aranžmana)

Važna napomena: Navedeni plan puta okvirni je vodič kroz putovanje. Radi ažuriranja podataka, informacije se mogu razlikovati u raznim brošurama. Vođe puta ponekad moraju prilagoditi plan puta radi nepredviđenih okolnosti. Vrlo je važno da posetite našu web stranicu i ovaj program što bliže vašem datumu polaska kako biste na vreme uočili eventualne promene. Najnovije promene biće objavljene na našoj web stranici.

Tip putovanja
Ovo je Adventure tura. Destinaciju doživljavamo iz perspektive lokalnog stanovništva koristeći razne vrste pr0evoza i smeštaja u malim hotelima koji su u vlasništvu lokalnog stanovništva. Na ovoj turi maksimalni broj putnika je 16, a prosek grupe varira između 8-12 osoba.

Add-ons & Dodaci
Na većini naših grupnih tura provodimo jednu noć u našem gradu sastajanja te u gradu u kojem tura završava. Ukoliko želite malo pobliže upoznati i istražiti te gradove, možemo napraviti dodatnu rezervaciju smeštaja pre početka i nakon završetka ture, organizovati razgledanja gradova te transfere od/do aerodroma. Informacije o cenama navedenih usluga za svaku turu možete pronaći na našoj web stranici. U ponudi također imamo Add-ons, kratke izlete koje možete rezervisati prilikom rezervacije Vašeg putovanja ili zasebno. Add-ons paketi su pažljivo osmišljeni kako bismo Vam ponudili mogućnost da ne propustite najlepše i najpopularnije znamenitosti i odredišta.

Smeštaj
Cene svih Adventure tura su izražene po osobi u pravilu u dvokrevetnim sobama i nije potrebna doplata za putnike koji putuju samostalno.

Mogućnost jednokrevetne sobe
Ukoliko putujete solo, možete rezervirati jednokrevetnu sobu na većini putovanja uz dodatnu doplatu. Iznos doplate je izražen na našoj web stranici za svaku turu pojedinačno.

O Adventure tours programima/Stepen težine-sposobnosti
Naše Adventure ture su osmišljene za putnike koji vole koristiti različite oblike lokalnog prevoza, upoznavati nove ljude i ne smeta im grublji način putovanja. Pod „grublji način putovanja“ se smatra da ćete morati nositi svoj prtljag do autobuske ili železničke stanice, pomoći saputnicima ukoliko se pokaže potreba za tim te ponekad biti smešteni u neklasičnom smeštaju. Neke od lokacija u kojima smo smešteni su fantastične, ali neke nemaju mogućnost luksuza kao što je topla voda ili privatne sanitarije!
Trebaće Vam određeni stepan vitalnosti u odnosu na samu turu i uključene aktivnosti. Ako niste sigurni da li je Adventure tura adekvatna za Vas, molimo Vas kontaktirajte naše osoblje koje će Vam predstaviti i objasniti Vaš Adventure program putovanja.

Prtljag na Adventure turama
Adventure ture  sadrže mnogo pešačenja između različitih oblika prevoza i smeštaja tokom kojih nosite vlastiti prtljag preko različitih vrsta terena ( treba podići svoj prtljag i na krov autobusa kada je potrebno). Važno je da na put ponesete onoliko prtljaga za koliko smatrate da Vam neće predstavljati problem da nosite. Ukoliko ćete na putovanje krenuti s manje prtljaga, više ćete uživati u samom putovanju, a isto tako ćete imati više mesta za suvenire!

Adventure smeštaj
Avanturistički smeštaj zvuči kao eufemizam za jednostavno ili jeftino. Ono što to zaista znači je da odsedamo u malim privatnim hotelima radije nego u velikim internacionalnim lancima hotela i da smo povremeno udaljeni od gradova i mesta koristeći smeštaj u jedinstvenim smeštajnim jedinicama kao što su: beduinski kampovi, bungalovi u džungli, kineskim junk brodovima ili izdvojenim privatnim smeštajima kod lokalnih porodica.
Smeštaj koji po pravilu koristimo je ekvivalent komfornom hotelu 3*, ali to može varirati u zavisnosti od ture. Odsedamo u malim hotelima, hostelima i motelima koji su obično smešteni u neposrednoj blizini glavnih atrakcija i središtu grada. Umesto da pažnju posvećujemo tome koliko hotel ima zvezdica, pažnju smo posvetili lokalnom ambijentu, karakteru, lokaciji, atmosferi, čistoći i sigurnosti. Bićete smešteni u čistoj, udobnoj sobi s vlastitim sanitarnim čvorom (ponekad se može dogoditi da je santiarni čvor etažni iako se to događa u izuzetno retkim situacijama)

Smeštaj je uključen od dana početka do dana završetka ture. Putnici dele smeštaj sa saputnicima istog pola. Većinom će smeštaj biti organizovan u dvokrevretnim sobama iako se ponekad može dogoditi organizacija smeštaja zavisno od strukture grupe i rasporeda soba u hotelima. Za vreme smeštaja u amazonskoj džungli, Amantaní ostrvima, Annapurna treku, brdskom plemenskom trekingu na Tajlandu, u Mekong Delti i Mongloskim gerovima, smeštaj je rustikalan i na zajedničkim osnovama. Brodovi na reci Yangtze i junkovi u Halong zaljevu, imaju čiste i jednostavne sobe. Ponekad smo smešteni u šatorima (u nekim slučajevima na zajedničkoj osnovi) na Inka Trail treku, safariju na devama u Jaisalmer-u i u beduinskim kampovima.
Napomena: smeštaj ponekad ima neuobičajene usluge kao što su nedostatak tople vode ili centralnog grijanja. U zavisnosti od ture, možda ćete u nekim slučajevima kampovati ili provesti noć putujući u autobusu, vozu ili brodu. Više detalja oko smeštaja za svaku turu možete pronaći na našoj web stranici pod delom „Itinerary“.
Hotelsko osoblje ne priča uvek engleski jezk i ponekad se naše rezervacije „izgube“! Po pravilu, objekti su vrlo dobri, ali molimo Vas budite spremni na povremene „nezgode“, ali i to je sve die novog iskustva u putovanju.
Noćni prevoz na Adventure turama
Noćni autobusi po pravilu imaju sedišta koja se mogu spustiti, klimu ili ventilaciju i rade redovne pauze.
Uglavnom svi noćni vozovi imaju imaju sedišta na spuštanje, klimu ili ventilaciju i toalet (čučavac ili zapadnjački stil toaleta).
Neki vozovi imaju krevete u višekrevetnim kabinama i restorane.  
Noćni trajekti sadrže višekrevetne kabine s krevetima, toaletom, brodskom prodavnicom i ventilacijom. Molimo Vas da uvažite da se objekti razlikuju od destinacije do destinacije i u zavisnosti od prevozničke kompanije.

Želim svoju sobu...
Možete izvršiti rezervaciju i doplatu za jednokrevetnu sobu na većini naših Adventure tura.
Ponekad jednokrevetna soba nije dostupna kao npr. U amazonskoj džungli, Inka Trail Treku, ostrvima Amantani i  Iberá močvarama. Svaka tura sadrži zaseban pregled itinerera u kojem je naznačena mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu.

Adventure Tour Add-ons
Smeštaj pre i nakon ture

Dodatni smeštaj je dostupan ukoliko želite provesti više vremena u gradu u kojem tura započinje ili završava. Predlažemo Vam da dodatni smeštaj rezervišete u isto vreme kada radite rezervaciju ture jer se može dogoditi da određeni hotel više neće imati raspoloživih kapaciteta kada se približi termin putovanja.
Smeštaj je moguć od 13:00 sati prvog dana ture, a odjava je tokom jutra nakon završetka ture.
Ukoliko želite smeštaj pre ili nakon vremena za odjavu ili je Vaš dolazak vrlo rano prvog dana ture, biće potrebno rezervisati jedno dodatno noćenje, a tu uslugu možete zatražiti od nas.
Ukoliko odlučite izvršiti promenu rezervacije već rezervisanog hotela ili želite izvršiti neke promene unutar 30 dana pre početka ture, pojaviće se dodatne doplate.

Transferi
Transferi od/do aerodroma nisu uključeni u grupne ture, ali mogu biti rezervisani preko Tucan Travela uz dodatnu doplatu. Ukoliko preferirate samostalan dolazak do i od Vašeg hotela, detalje možete pronaći u pristupnom pismu za Vašu turu.

Obroci
Obroci u pravilu nisu uključeni u Adventure ture, pa na taj način imate mogućnost istražiti najbolje od lokalne ponude hrane zavisno od Vaših afiniteta i budžeta. U slučaju dodatnih izleta koji uključuju noćenje, kao što su izleti brodom, safariji i trekinzi, obroci ponekad mogu biti uključeni u cenu. Molimo, pročitajte tekst o državi za više informacija o lokalnoj kuhinji i količini uključenih obroka.

Izleti
Adventure ture u sklopu ponude imaju uključene raznovrsne izlete kao što su: posete nacionalnim parkovima, lokalnim zajednicama, drevnim ruševinama, muzejima i ostalim prirodnim i kulturnim znamenitostima. Neke izlete kao što su Inca Trail Trek i Gorilla Trek treba rezervisati unapred, a omogućeno je da ne učestvujete na njima ukoliko to ne želite. Postoji takođe niz dodatnih opcionih izleta koje možete rezervisati direktno na destinaciji uz pomoć Vašeg turističkog pratitelja.

Prevoz
Videti svet na autentičan način i putovati kao lokalno stanovništvo... Na našim Adventure turama koristimo razne vrste prevoza zavisno od regije u koju putujemo, dužine putovanja i same ture. Ne želimo Vas samo dovesti od tačke A do tačke B već Vam pomoći da doživite destinaciju kao pravi traveller.
Kao primer vrste prevoza koje koristimo su: lokalni autobusi, prvatni minubusevi, klimatizovani automobili, motorizovani kanui, domaći kraći letovi avionim, taksi, trajekti, gliseri i motorni čamci.
Standardi prevoza se razlikuju od zemlje do zemlje i postoje neke destinacije gde uslovi prevoza neće biti najidealniji, a sedeće mesto neće uvek biti garantovano. To je sve deo iskustva, a zanimljiva iskustva u prevozu mogu rezultirati fantastičnim pričama kada se vratite s putovanja.
Molimo Vas kontaktirajte naš tim kako bismo Vas posavetovali o najboljem odabiru Vašeg stila putovanja.

Vreme provedeno u vožnji
Povremene duge vožnje su neizbežne ukoliko prelazimo velike udaljenosti. Naše Adventure ture pokušavaju balansirati između dugih i kratkih vožnji, kao i dana kada uopšte nema vožnje kako Vam itinerer ne bi postao naporan i kako bismo Vam ostavili dovoljno vremena za istraživanje i uživanje na destinaciji.
Ponekad skratimo vreme vožnje uključujući kraće letove ili u program uvrstimo noćne buseve ili vozove. Svaki itinerer je drugačiji pa Vas molimo da proverite itinerer putovanja kako biste bili informisani o vremenu provedenom u vožnji.

Veličina grupe
Prosečna veličina grupe zavisi od ture. Neke neće imati određeni minimalan ni maksimalan broj putnika dok je na ostalim turama maksimalni broj putnika 18,  a prosek grupe varira između 8 i 12 putnika.

Adventure pratitelji putovanja
su pravi zavisinici o putovanjima i budite uvereni da će svoju strast za destinacijom podeliti s Vama. Pratilac će biti s Vama za vreme ture i biće odgovoran za funkcionalnost ture iz dana u dan.

Tucan Travel vozači su sastavni deo našeg tima i raznih su nacionalnosti. Navikli su na razne uslove na putu na svim našim destinacijama. Sigurna vožnja je njihov prioritet i iskusni su po pitanju održavanja vozila.  

Tucan Travel predstavnici će biti uz Vas u slučaju sprečenosti pratilaca.

Lokalni predstavnici vode svoje privatne poslove/firme i povremeno su odgovorni za organizaciju transfera.

Lokalni vodiči će Vas voditi na veliki broj izleta, kao što su posete arheološkim nalazištima i Inca Trail Trek. Njihovo poznavanje lokalnog područja i poznavanje lokalnih običaja, tradicije i istorije, poboljšaće Vaše iskustvo i podići putovanje na viši nivo.