Top baner

Vesti

Kad nedostaje svetlosti u oktobru – poseti BERLIN

Kad nedostaje svetlosti u oktobru – poseti BERLIN

Raznolika ponuda turističkih agencija tokom cele godine nudi nam primamljive programe za putovanja. Bilo da su u pitanju izleti ili višednevne ekskurzije, posete metropolama ili najlepšim predelima određene zemlje, obično imamo određena očekivanja i sliku kako bi sve trebalo da izgleda. Iako to ne umanjuje njihovu čar, avanturisti bi možda više bili zainteresovani za ono što mogu da im ponude tematska putovanja.

PUTOVANJE  SA RAZLOGOM

Poseta festivalima, sportskim događajima, zabavnim parkovima, medeni mesec ili wellness programi, sve ovo predstavlja tematska putovanja. Organizuju se u nekoliko dana ili jednodnevno, a osim razgledanja znamenosti, podrazumevaju mnogo zabave. Jedno od njih je i putovanje u glavni grad Nemačke, za vreme Festivala svetlosti.

SVETLEĆA METROPOLA

Festival svetlosti održava se ove godine od 16. do 19. oktobra. Berlin tada postaje grad prepun boja, svetlosnih efekata i vatrometa. Najvažnije građevine, kulturno-istorijski spomenici i trgovi postaju otvorena pozornica za fantastičnu igru svetlosti. 70 svetlosnih projekcija postavlja se širom nemačke prestonice, baš u njihovoj blizini. 

Berlinci su na ovu ideju došli pre 10 godina, želeći da obezbede sebi razonodu tokom depresivnih jesenjih dana. Grupa organizacija i privatnih kompanija tada je dekorisala grad svetlosnim instalacijama, koje su stanovnicima trebale da nadoknade sunce. Međutim, festival je postao mnogo više od toga. Postao je ugledan umetnički i arhitektonski  događaj, koji privlači mnoge turiste. Tako je grad postao i deo ponude za tematska putovanja. 

Tehnika i umetnost napredovali su od statičkih projekcija do 3D projekcija. Prošle godine, na Brandenburškoj kapiji prikazana je projekcija žive atmosfere grada, noćnog života, muzeja i kulture. Vizuelni efekti su se reflektovali na šest stubova kapije, rotirali se i savijali.

Ukoliko se odlučite da posetite Berlin u oktobru, očekuju vas zlatne boje na bulevaru Unter den Linden, električno plave kod TV tornja na Aleksander Placu, svetlom prelivene klupe i drveće… A možda i nešto sasvim drugačije! Proverite ovog oktobra. Neka vam Berlin otkrije čar koju sobom nose tematska putovanja.